Erdő mélyén

Amikor véget ért a Photoshop tanfolyam a Kreatív Webdesign Tanfolyamnál, természetesen egy vizsgafeladattal kellett bizonyítani, hogy mit tanultunk. Többféle zárófeladat közül lehetett választani, például bizonyos szempontok alapján egy filmplakátot csinálni, de én a vizsgán inkább nem kockáztattam, és biztosra mentem az erősségem, a composite images, azaz a képek összevágásának választásával. Ebben a feladatban több forráskép volt megadva, azok közül úgy kellett választani egyet, a lényeg, hogy az az egy fotó a kép középpontjában legyen.

Az én választásom egy fiatal lány portréjára esett, mert olyan érdekesen, nagy nyugalommal, ugyanakkor már-már önkívületi állapotban néz valamire, hogy úgy véltem, ebből bőven lehetne mit kihozni. Valami barátságos és mesés képet képzeltem magam elé, de nem egy tipikus fantasy volt a szemeim előtt. Ekkor ugrott be, hogy valami állatvilággal teli szép erdős képet kéne létrehozni. Ehhez néhány állat fotójára, és egy szép környezeti képre volt szükségem. A választott fotón a lánynak csak felsőteste volt adott, úgyhogy még ahhoz kellett valami testtartásában és ruházatában hozzá illőt keresnem. Így a következő képek kerültek kiválasztásra:

Tehát a végső elképzelésem egy lány volt, aki az erdő közepén egy fehér lovat néz, ami épp megugrasztott a talajon egy mókust. Ám a kép baloldalát túl üresnek véltem, így gondoltam, teszek oda a háttérbe egy szarvast, ami egy eléggé jellegzetes állata az erdőknek.

Első dolgom tehát az volt, hogy teljes testileg össze kellett raknom a lányt. Kicsit kellett torzítanom mind a kép képnek a csatlakozási tájékán, hogy pont jól illeszkedjenek, illetve arra is ügyelnem kellett, hogy a kapott testmagassághoz mérten a lány testarányai is szabályosak legyenek.

 

A következő feladat a lány beillesztése volt  a háttérbe. Viszont a háttérképen a barna-fehér foltos ló nem volt ideális a számomra és csak zavar tényező volt, így amennyire csak lehetséges volt, őt kiretusáltam a képről és fölé helyeztem a fehér lovat. A fehér ló szőre viszont több olyan helyen is fénylett, ahol a háttér alapján nem kéne, így az ő megvilágításán egy kicsit módosítanom kellett. 

 

A kép két fontosabb szereplője után a mókusok jöttek. A fán lévővel volt kevesebb dolgom, a talajon lévőre kellett egy bemozdulásos effektet rátennem, hogy némi mozgást adjak a képnek, mintha valóban egy fényképezőgéppel örökítették volna meg.

 

Végül pedig, hogy kitöltsem az űr a bal oldalon, kerestem és találtam is egy olyan szarvasos képet, amin maga az állat is úgy néz valamerre, ami olyan, mintha ő is a képen zajló eseményekre figyelne. De mivel ő már a háttérben van, így egy kicsit életlenítettem rajta, hisz fókusztávolságon kívülre esik.

 

Ezek után már csak a fényerősséggel, a kontrasztokkal, és a színvilág kalibrálásával kellett néhány variációt kipróbálnom. Hogy kontrasztoknak legyen magyarázata, a lombok közé tettem némi lesütő fénysugarat, és a színvilágnak, de főleg fű színének megfelelően egy kis havazást is tettem a képre.

Így jutottam el a kész állapotig, ami nagyban hasonlít az eredeti elképzelésemre, s ezt nagy nyugalommal be mertem küldeni vizsgafeladatnak.